Steeds meer beleggers voegen niet-winstgevende beursgenoteerde bedrijven aan hun portefeuille toe. Sinds de coronacrisis is de interesse in dit soort bedrijven aanzienlijk gestegen. Met name de ‘nieuwkomers’ lijken gecharmeerd te zijn van bedrijven die nog geen enkele cent winst hebben gemaakt. En die trend begint langzaam maar zeker uit de hand te lopen.

Tijdens het afgelopen jaar is de groep particuliere beleggers aanzienlijk gestegen. En dat is met name te danken aan de lage spaarrente en de fantastische rendementen die op de beursvloer behaald werden. Ondanks de coronacrash wisten de meeste beurzen immers alsnog op jaarbasis gemeten in het groen te sluiten. De beurzen lijken haast wel onverwoestbaar te zijn.

Beleggers moeten de risico’s niet onderschatten

De nieuwe beleggers lijken met name interesse te hebben in niet-winstgevende beursgenoteerde bedrijven. Tijdens de afgelopen 10 maanden stroomde er aanzienlijk veel kapitaal richting dit soort bedrijven en dat had uiteraard grote invloed op de koersen van deze bedrijven. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de index bestaande uit niet-winstgevende Amerikaanse bedrijven ten opzichte van de Nasdaq 100 index is gestegen naar het hoogste niveau sinds het jaar 2011.

Beleggers moeten echter ook beseffen dat deze bedrijven niet onverwoestbaar zijn. Op de lange termijn gemeten is het immers van groot belang dat een bedrijf uiteindelijk wel winst weet te maken. Anders kan de continuïteit van het bedrijf in gevaar komen. De bedrijven die hier uiteindelijk niet in slagen, zullen alsnog met de staart tussen de benen het beursspeelveld moeten verlaten.

2 aandelen onder 5 euro (die kunnen verdubbelen)

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toppers van 2020 en 2021 te worden.

Download hier jouw gratis gids: 2 aandelen onder 5 euro (die kunnen verdubbelen)