De Bull Market heeft inmiddels al een leeftijd van 9 jaar bereikt. Historisch gezien hebben we zelden te maken gehad met een dergelijk lange stierenmarkt. Per saldo noteren de meeste indices hoger dan hun slotstand van 2017, maar het verschil tussen individuele aandelen is groot. Met name het verschil tussen grotere en kleinere aandelen.

Tijdens de afgelopen weken is er een opvallende trend ontstaan. Steeds meer beleggers dumpen grotere aandelen. En met dit geld gaat een groot gedeelte van de beleggers niet aan de zijlijn staan, maar investeert het in kleinere aandelen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Credit Suisse, is deze opvallende trend in beeld gebracht.

Handelsbeleid van Trump zorgt voor een draai naar kleinere aandelen

Volgens kenners is deze trend te wijten aan het handelsbeleid van Donald Trump. De president van de VS heeft diverse importtarieven opgelegd en de relatie met de buitenwereld is daardoor aanzienlijk verslechterd. De kans op een mondiale handelsoorlog neemt wekelijks toe en dat is in het bijzonder een grote bedreiging voor de multinationals. Zij zijn immers sterker afhankelijk van hun buitenlandse inkomsten dan de kleinere beursgenoteerde bedrijven die hoofdzakelijk profiteren van de binnenlandse bestedingen.

Wat dat betreft is het dus ook niet vreemd dat de S&P 500 index de afgelopen weken beter wist te presteren dan de Dow Jones index. Het handelsbeleid van Trump zorgt er dus voor dat beleggers liever kiezen voor beursgenoteerde bedrijven die hoofdzakelijk profiteren van de binnenlandse bestedingen. En dit zijn veelal niet de grotere beursgenoteerde bedrijven.