De aandelenmarkten zitten op dit moment in zwaar weer. Tijdens de voorbijgaande weken liepen de verliezen stevig op. Met name tijdens de afgelopen handelsweek was er op een gegeven moment sprake van een waar bloedbad. Ondertussen raken steeds meer beleggers angstig voor de beurstoekomst. Het huidige pessimisme onder beleggers doet zelfs denken aan de coronacrash.
Steeds meer beleggers beginnen afstand van de financiële markten te nemen. De oplopende inflatie, het strengere monetaire beleid en de teleurstellende macrocijfers zorgen voor kopzorgen bij beleggers. Ondertussen erkennen ook steeds meer analisten dat de beurzen mogelijk hun beste tijd gehad hebben. Wat dat betreft is het niet verwonderlijk dat steeds meer beleggers richting de nooduitgang rennen.
Maken beleggers de juiste keuze?
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat er tijdens de afgelopen twee handelsweken bijzonder veel op de financiële markten veranderd is. Terwijl er een paar weken geleden nog sprake was van een toestroom van kapitaal richting de aandelenmarkten, was er tijdens de afgelopen twee handelsweken cumulatief gezien sprake van een kapitaaluitstroom. En dit is niet zomaar een kapitaaluitstroom, maar de grootste sinds de coronacrash van maart 2020.
Toch is het nog maar de vraag of beleggers zich zorgen moeten maken over de beurstoekomst. Het verleden laat immers zien dat beleggers vaak de neiging hebben om op het verkeerde moment pessimistisch gestemd te zijn. Zo wisten de wereldwijde beurzen tijdens maart 2020 juist een stevige bodem neer te zetten. Ook aan het einde van 2011 wisten de beurzen zich indrukwekkend te herpakken. Of is het deze keer anders?