De S&P 500 index is op dit minder dan een procent verwijderd van een nieuwe recordkoers, maar beleggers lijken hier niet van onder de indruk te zijn. Uit het meest recente onderzoek van Bank of America Merrill Lynch blijkt namelijk dat beleggers het meest ‘bearish’ gestemd zijn sinds het jaar 2008. En dat is toch wel opvallend te noemen.

Zakenbank Bank of America Merrill Lynch heeft onlangs een enquête gehouden onder 179 internationale fondsmanagers die in totaal ongeveer een half biljoen dollar aan financiële instrumenten onder beheer hebben. En uit deze rondvraag blijkt dat investeerders zich op dit moment grote zorgen maken over een aanstaande recessie en de aanhoudende handelsoorlog.

Pessimistische stemming kan goed nieuws betekenen

Michael Hartnett, strateeg bij Bank of America Merrill Lynch, laat weten dat we op dit moment te maken hebben met de grootste maandelijkse sprong naar contanten sinds augustus 2011. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Merrill Lynch, is te zien dat het ‘cash level’ is gestegen van 4,6% naar 5,6%. Daarnaast is de Bull & Bear Indicator gedaald van 2,5 naar 2,3.

Overigens hoeft dit geen slecht nieuws te betekenen. Hartnett laat namelijk weten dat een ‘bearish’ sentiment juist enorm goed nieuws kan betekenen voor de aandelenmarkten. De aandelenmarkten hebben namelijk vaak de neiging om te stijgen op het moment dat investeerders bang zijn.