De Amerikaanse economie wist het afgelopen jaar met 3,1% te groeien. En die groei kwam uiteindelijk hoger uit dan economen hadden verwacht. Voor Wall Street lijkt een groei van meer dan 3% goed nieuws te betekenen. De kans dat de aandelenmarkten aan het einde van dit jaar hoger staan is zelfs enorm groot.

De groei van de wereldeconomie vertraagt, dat zal bij de meeste beleggers wel bekend zijn. Toch weet de Amerikaanse economie zich, in vergelijking met veel andere landen, nog bijzonder goed staande te houden. Volgens economen is dat vooral te danken aan het feit dat de groei van de Amerikaanse economie voor het overgrote deel bepaald wordt door de binnenlandse bestedingen. Met andere woorden zijn de Amerikanen minder gevoelig voor buitenlandse aangelegenheden.

Staat Wall Street aan het einde van dit jaar hoger?

Volgens Ryan Detrick, strateeg bij LPL Financial, kan de groei van de Amerikaanse economie goed nieuws betekenen voor Wall Street. Sinds het jaar 1980 is het 14 keer eerder voorgekomen dat de Amerikaanse economie in een jaar met meer dan 3% wist te groeien. In 13 van de 14 voorgaande keren stond de S&P 500 index een jaar later hoger. De gemiddelde winst bedraagt daarbij 15,4%.

Wat dat betreft lijkt de kans dus enorm groot te zijn dat Wall Street aan het einde van dit jaar hoger staat. Toch biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst. Maar, de sterkte van de Amerikaanse economie is in ieder geval een flinke opsteker voor de stier.