Het zal niemand zijn ontgaan dat de prijzen al enige tijd in de lift zitten. Aanvankelijk begon dit binnen de grondstoffensector en deze prijsstijging heeft zich razendsnel doorgezet naar de andere sectoren. De consument ondervindt hier inmiddels ook de negatieve gevolgen van. Mogelijk bereikt de inflatie echter binnenkort alweer een hoogtepunt.

Afgelopen week verscheen het Amerikaanse inflatiecijfer. Voor de derde maand op rij was er sprake van een notering boven de 5%. Fed-voorzitter Jerome Powell liet onlangs nog weten dat de centrale bank de inflatie onderschat heeft. Powell voegde daar overigens wel aan toe dat de centrale bank nog steeds rekent op een ‘tijdelijk’ hoge inflatie. En voor de consument is dit inderdaad te hopen.

Betreft dit inderdaad een tijdelijk hoge inflatie?

Volgens de economen van Bank of America Global Investment Strategy is het goed denkbaar dat de inflatie binnenkort een hoogtepunt weet te bereiken. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de Amerikaanse inflatie over een periode van 6 maanden met 7,8% wist te stijgen. Een dergelijke prijsstijging in dat tijdsbestek is tijdens de afgelopen 30 jaar slechts drie keer eerder voorgekomen (1990, 2005 en 2008). Tijdens deze voorgaande keren wist de inflatie niet veel later terug te vallen naar lagere niveaus.

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar voor de consument is het inderdaad te hopen dat er binnenkort een einde komt aan de stijgende prijzen. Dit geldt overigens ook voor beleggers, want het inflatiespook hangt inmiddels als een donkere wolk boven de financiële markten.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>