Al enkele dagen op rij zit de olieprijs stevig in de lift. Deze sterk opgaande beweging is tijdens de handelssessie van donderdag begonnen en is tijdens de afgelopen dagen in een hogere versnelling terecht gekomen. Inmiddels houden steeds meer analisten rekening met een hertest van het hoogtepunt dat in het jaar 2008 bereikt werd. Toch hoeft het niet zo ver te komen.

De stijgende olieprijs is uiteraard een direct gevolg van de oorlogsverklaring van Rusland aan Oekraïne. Tevens zorgen de sanctiemaatregelen van Europa en Amerika er voor dat het voor bedrijven steeds lastiger wordt om olie en gas uit Rusland te importeren. Ondertussen is het stil bij de organisatie van olielanden (OPEC), terwijl met name de Arabische landen nog over voldoende olievoorraad beschikken.

Deze grafiek voorspelt een nieuwe top bij de olieprijs

Gezien de spanningen in de wereld is het niet verwonderlijk dat er rekening gehouden wordt met de hertest van het hoogtepunt van het jaar 2008. Vanaf het huidige niveau gerekend zou dat een aanvullende prijsstijging van ruim 25% betekenen, maar vandaag de dag is dat uiteraard niet uit te sluiten.

Toch laat de bovenstaande grafiek een ander verhaal zien. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is het technische plaatje bij de olieprijs (Brent) in beeld gebracht. Op dit moment beweegt de olieprijs aan de bovenkant van het 13-jarige trendkanaal. Mocht dit trendkanaal de komende tijd intact blijven, dan zal dit resulteren in een dalende olieprijs.

Mocht de olieprijs echter de weerstandslijn doorbreken, dan lijkt inderdaad de weg naar het hoogtepunt uit 2008 open te liggen. Maar, zo ver is het op dit moment nog niet.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>