De inflatie in Turkije blijft maar oplopen en noteert nu op het hoogste punt in 20 jaar. In februari steeg de inflatie in het land harder dan verwacht naar 54,44%, nu de lira blijft dalen en de energieprijzen stijgen.

De prijzen van consumptiegoederen stegen met 4,81% ten opzichte van de voorgaande maand. De index van producentenprijzen steeg met 7,22% ten opzichte van een maand geleden, wat neerkomt op een jaarlijkse stijging van 105%.

De recordinvoer van energie in januari heeft het Turkse handelstekort de hoogte in gejaagd. Tegelijkertijd blijven de grondstoffenprijzen stijgen door de bezorgdheid over het aanbod en de Russische invasie in Oekraïne.

Lira

De Turkse lira heeft in het afgelopen jaar ongeveer 47% van zijn waarde verloren. De munt kwam in een neerwaartse spiraal terecht die werd aangewakkerd door de weigering van president Erdogan om de rente te verhogen terwijl de inflatie blijft toenemen.

De daling van de munt heeft de Turkse bevolking hard getroffen. De waarde van hun salarissen is immers fors gedaald, terwijl de kosten van het levensonderhoud zijn gestegen. Stevige verhogingen van elektriciteits- en aardgastarieven hebben de pijn voor consumenten en bedrijven nog verergerd.

De regering heeft gepleit voor een permanente “liraïsering” en een reddingsplan. Hierbij zou de Turkse centrale bank de spaartegoeden in lira garanderen door in te grijpen en de verliezen op deposito’s in lira goed te maken als de waarde ervan, ten opzichte van andere valuta, daalt tot boven de door banken vastgestelde rentetarieven.

Volgens analisten is dit plan echter zeer duur en onzeker. In wezen komt het neer op een grote verborgen renteverhoging. Op lange termijn zou het plan volgens analisten ook niet houdbaar zijn.

Bron: CNBC
Foto: iStock