We hebben enkele mooie beursdagen er op zitten, maar de prestaties op de aandelenmarkten van dinsdag doen weer vermoeden dat het opnieuw bergaf zal gaan. Marktkenners en economen waarschuwen dan ook dat de berenmarkt vermoedelijk nog niet op zijn einde is en dat de hoge olieprijzen hier een grote rol in zullen spelen de komende weken en maanden.

De opluchting en hoop heeft dinsdag plaatsgemaakt voor een lichte teleurstelling. De beurzen konden hun sterke week niet verderzetten, de S&P 500 daalde met 2,01 procent, de Nasdaq met 2,07 procent en de Dow Jones met 1,56 procent. In Europa hielden de markten zich kranig dinsdag, maar zijn de handelsdag woensdag alvast belabberd gestart.

Keith Lerner, Co-CIO bij Truist, denkt niet dat de berenmarkt voorbij is en voorspelt nog meer dalingen de komende periode. De situatie nu is ook heel anders dan voorheen. De Fed ondersteunde de markten door hun beleid te versoepelen en te stimuleren wat resulteerde in ‘V-shaped recoveries’. Dat is volgens Lerner nu helemaal niet aan de orde door de inflatie.

I think there is going to be a difference in the way that we come out of this relative to the last decade. If you think about the last decade, you had a lot of V-shaped recoveries for the market. And why did we have them? Because the Federal Reserve had the market’s back.

Bodemproces

Maar het is niet helemaal zo negatief, Lerner verwacht dat het ‘bodemproces’ gaat starten waarbij aandelen één dag stijgen en twee dagen dalen, op zoek naar een bodem. Hij beweert ook dat de olieprijzen een grote invloed hebben op wat er op de aandelenmarkten gebeurt. Zolang de olieprijzen niet stabiliseren, zal de neerwaartse druk op aandelen aanwezig blijven.

While the bottom of this bear market won’t likely happen until gasoline prices decline meaningfully, last Saturday night’s [crypto] massacre and reversals in other assets is a reminder that bear markets don’t move in a straight line forever, setting the table for a bottom/tradable rally into the next FOMC meeting on July 27.

De combinatie tussen de olieprijzen en de Federal Reserve die hun stimulus heeft afgebouwd en de rentes agressief aan het verhogen is, is niet gunstig voor het sentiment op de beurzen. Dat is volgens Lerner de grootste drempel en dé reden waarom een herstel niet voor meteen is.

Bronnen: Brian Sozzi – Yahoo Finance

Foto:  Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>