Conglomeraat Berkshire Hathaway, onder leiding van Buffett en Munger, zag in het vierde kwartaal van 2022 een daling van de bedrijfswinst als gevolg van inflatoire druk op zijn activiteiten. Het bedrijfsresultaat voor Q4 bedroeg in totaal 6,7 miljard dollar, een daling van 7,9 procent ten opzichte van de Q4-winst van 7,285 miljard dollar in 2021.

Tijdens Q4 van vorig jaar liep het niet zo goed voor Berkshire Hathaway. Het bedrijfsresultaat viel lager uit dan dezelfde periode het jaar ervoor. Ondanks de daling van de bedrijfswinst in het vierde kwartaal, steeg het bedrijfsresultaat van Berkshire Hathaway voor het jaar echter met 12,2 procent tot 30,793 miljard dollar, vergeleken met 27,455 miljard dollar in 2021.

Berkshire Hathaway kocht in 2022 ook voor bijna 8 miljard dollar aan eigen aandelen in, waarvan 2,85 miljard dollar werd uitgegeven in het vierde kwartaal, wat lager was dan de terugkoop van eigen aandelen in het vierde kwartaal van het jaar ervoor van meer dan 6 miljard dollar, maar meer dan het totaal van de terugkoop in Q3 van ongeveer 1 miljard dollar.

 Cash en inkomsten

Bovendien groeide de voorraad cash van Berkshire Hathaway in het vierde kwartaal van 2022 tot 128,651 miljard dollar, vergeleken met bijna 109 miljard dollar in het voorgaande kwartaal. Deze kasreserve bleek een beredeneerde zet te zijn gezien het sentiment op de markten, zoals CEO Warren Buffett in zijn jaarlijkse aandeelhoudersbrief verklaarde.

De totale inkomsten voor Q4 2022 daalden met 54 procent als gevolg van fluctuerende aandeleninvesteringen. Het bedrijf rapporteerde een verlies van 22,819 miljard dollar voor het jaar, voornamelijk als gevolg van marktonrust, waarbij het bedrijf een verlies van 53,6 miljard dollar rapporteerde uit investeringen en derivaten. De aandelen van Berkshire Hathaway zijn in 2023 met bijna 1,6 procent gedaald.

Bronnen: Fred Imbert & Sarah Min – CNBC

Foto: Fortune Live Media – Flickr – CC BY-ND 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>