Berkshire Hathaway heeft in zijn jaarlijkse brief naar hun aandeelhouders meegedeeld dat het er op de huidige aandelenmarkten moeilijk nog opportuniteiten te vinden zijn. Maar uit een nieuwe SEC filing blijkt toch dat Warren Buffett, of de porfolio managers, bijzonder tuk zijn op Occidental Petroleum. Ze hebben namelijk een belang genomen van 5,1 miljard dollar.

Hoewel ze in hun aandeelhoudersbrief doen uitschijnen dat er weinig opportuniteiten zijn op de aandelenmarkten, heeft Berkshire Hathaway toch een belang genomen van 5,1 miljard dollar in Occidental Petroleum. Het bedrijf bezit nu 91,2 miljoen aandelen van de oliegigant. Dat deed het aandeel hard stijgen, namelijk 18 procent op vrijdag en 45 procent voor de hele week.

De koersstijging is onder meer te danken aan het belang van Berkshire Hathaway, maar ook vooral door de sterke stijging van de olieprijzen door het conflict in Oekraïne. Het conglomeraat heeft ongeveer 9 procent van Occidental Petroleum in handen. Maar ze hebben ook warranten die nog uitgeoefende moeten worden. Dat zou een belang van 17 procent maken.

Berkshire heeft deze warranten verkregen als onderdeel van een overeenkomst, namelijk een lening van 10 miljard dollar in 2019. Daarmee kon Occidental Petroleum Anadarko kopen voor 38 miljard dollar. Occidental betaalt op deze lening een dividend van 8 procent aan Berkshire.

Vooruitzichten

Buffett vond het in der tijd een goed idee om zoveel geld uit te lenen aan een oliebedrijf omdat hij voorspelde dat de olieprijzen zouden gaan stijgen. Dat was een bijzonder zure ‘gok’ vermits de olieprijzen in 2020 zwaar onderuit gingen door de coronapandemie. Uiteindelijk, gezien het herstel van de wereldeconomie en het conflict in Oekräine, krijgt Buffett dan toch zijn gelijk.

Zo heeft Berkshire Hathaway toch maar weer een goede beslissing gemaakt. Het aandeel van Occidental is sinds het uitbreken van de coronapandemie meer dan 300 procent gestegen. Uiteraard zal Warren Buffett zulk rendement niet hebben gezien ze in 2019 zijn ingestapt.

Bronnen: Alex Crippen – CNBC

Foto: Paul Brennan – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>