bernanke We lezen veel bij Slim Beleggen, dus we zijn wel wat gewend. Maar van het interview dat voormalig Fed-voorzitter Ben Bernanke vandaag gaf aan MarketWatch worden we toch even stil. Hij begint nog rustig. Bernanke kan natuurlijk niet op de stoel gaan zitten van de huidige Fed-voorzitter Janet Yellen en haar becommentariëren, zo legt hij uit. Dat doet hij dan ook niet, maar vervolgens brandt hij wel los bij de vraag hoe de Fed de komende jaren te werk zou moeten gaan. Bernanke blijkt een grote kans op een terugval te zien, waarbij de Fed mogelijk – net als Europa – overschakelt op negatieve rentes. Verder moet de overheid dan de Fed, die weinig munitie heeft door de lage rente, helpen door de uitgaven te verhogen. Eventueel kan de overheid zelfs, in coördinatie met de Fed, de belastingen verlagen, gefinancierd door de gelddrukpers van de Fed. Horen we hier de geldhelikopters opstijgen? Laten we de meest opzienbarende citaten er even bij pakken. Bernanke verwacht allereerst dat de Fed na een renteverhoging zeer voorzichtig en geleidelijk te werk zal gaan:

Dat is wat ze ons meermaals hebben verteld. En ze zullen bewijs willen zien dat de economie de renteverhogingen kan verteren en kan blijven groeien.

De Fed heeft maar liefst negen jaar naar bewijs gezocht om een mogelijke renteverhoging morgen te rechtvaardigen. Zegt Bernanke hier impliciet dat het ‘one-and-done’ wordt, ofwel dat het bij één verhoging zal blijven – als het er dus van komt? En wat als er nu een recessie op komst is? De voormalige voorzitter geeft toe dat de bewegingsruimte van de Fed dan beperkt is. Maar er zijn andere middelen. Bernanke:

In de eerste plaats kan de Fed, indien noodzakelijk, opnieuw overgaan tot speciale maatregelen. Zowel een negatieve rente als nieuwe QE behoren tot de mogelijkheden. De andere optie is dat ik hoop dat de overheid constructiever zal zijn, omdat de centrale bank op dat moment weinig andere middelen meer heeft. Dus fiscale stimulatie door hogere overheidsuitgaven.

Lees verder in deel 2: Bernanke over helikoptergeld en een mogelijk bankroet van de VS 

<<< Ontdek hoe ook jij BEURSMILJONAIR kan worden >>>