Bernard Madoff, meesterbrein achter het grootste piramideschema in de Amerikaanse geschiedenis, is op 82-leeftijd overleden in de gevangenis. Met zijn Ponzi schema maakte Madoff zijn klanten zo’n $65 miljard lichter.

Meer dan 50 jaar lang was Bernie Madoff een beroemdheid op Wall Street. Hij was een belangrijke fondsmanager die op 22-jarige leeftijd zijn eigen bedrijf oprichtte. In 1990 werd Madoff zelfs “Non-Executive Chairman” van de Nasdaq.

Madoff werd gelauwerd voor het helpen ontwikkelen van enkele systemen en marktstructuren die de aandelenmarkt buiten de beursvloer brachten. Deze systemen waren de eerste stap naar de moderne, elektronische handel zoals we ze nu kennen.

Neergang

Het leven van Madoff stortte in 2008 echter volledig in. Op 10 december bekende hij aan zijn zonen dat zijn beleggingsadviesbedrijf in feite één grote leugen was. Madoff bekende aan zijn zonen dat hij eigenlijk niet meer dan een groot Ponzi of piramide schema runde. Een dag later werd Madoff opgepakt op verdenking van fraude.

Bij een Ponzi schema wordt geld van nieuwe investeerders gebruikt om de reeds bestaande investeerders uit te betalen. Zolang er nieuwe “klanten” worden aangetrokken, kan dit schema zichzelf in stand blijven houden.

Op 12 maart 2009 pleitte Madoff schuldig aan 11 federale misdrijven en gaf hij toe het grootste particuliere Ponzi schema in de geschiedenis te hebben opgezet. Drie maanden later werd hij veroordeeld tot de maximumstraf van 150 jaar gevangenisstraf en de terugbetaling van $170 miljard.

Bron: CNBC
Foto: iStock

Reacties