Wie regelmatig zijn auto moet tanken, zal al gemerkt hebben dat de prijs voor benzine de laatste maanden fors gestegen is. Dat komt grotendeels door de sterke stijging van de olieprijs. Volgens analisten van Bernstein & Co kan de olieprijs nog eens verdubbelen. Hierdoor is het goed mogelijk dat we binnenkort meer dan €2/liter betalen aan de pomp.

Analisten van Bernstein & Co zien een volgende supercyclus door ‘chronische onderinvesteringen’ in de oliesector de laatste jaren. Die supercyclus kan de olieprijs katapulteren naar $150/vat. Dat is dubbel zoveel als vandaag.

Het probleem gaat terug tot de oliecrash die begon in 2014. Toen daalde de olieprijs door de grens van $100. De olieprijs crashte zelfs tot onder $30 begin 2016. Budgetten en kapitaaluitgaven werden fors gereduceerd om deze moeilijke periode te overleven.

Maar nu de olieprijs weer boven $70 noteert en de oliebedrijven de kosten onder controle houden, gaat de winst niet naar nieuwe projecten maar naar de aandeelhouders in de vorm van dividenden en de inkoop van eigen aandelen. De aantrekkende vraag naar olie door de groeiende wereldeconomie zorgt ervoor dat er tekorten kunnen ontstaan die de olieprijs kan katapulteren tot $150/vat.

Wie de forse prijsstijging van de olieprijs niet wil voelen in zijn budget, doet er dus goed aan om olieaandelen te kopen.

Prijs aan de pomp

De olieprijs noteerde in het verleden ook al eens rond het niveau van $150 maar toen bedroeg de EUR/USD verhouding 1,6. Deze keer bedraagt die verhouding minder dan 1,2 en bestaat het risico dat deze nog verder zal dalen.

Een hogere olieprijs en een zwakkere euro zijn de ideale ingrediënten voor een cocktail van meer dan €2 per liter benzine aan de pomp. Voor een tankbeurt van 50 liter betaal je dan al snel €100.

Bron: Zerohedge