Er heerst op dit moment een optimistische sfeer op de beursvloer. Steeds meer beleggers durven terug te keren naar de financiële markten. Helemaal nu er goede hoop is op een vaccin binnen relatief korte tijd. Moeten we eigenlijk wel blij zijn met het optimisme onder de beleggers?

Een halfjaar geleden zag de toekomst er nog een stuk minder rooskleurig uit. Tijdens de afgelopen maanden wisten de meeste economieën zich krachtig te herstellen. Daarnaast proberen de overheden vandaag de dag de coronamaatregelen zoveel mogelijk te beperken. Het economische aspect weegt op dit moment een stuk zwaarder in de beslissingen mee, dan tijdens de eerste coronagolf het geval was.

De vrees voor een nieuwe beursval is mogelijk terecht

Uit onderzoek van Thrasher blijkt dat er op dit moment op Wall Street sprake is van een bijzondere situatie. Op dit ogenblik zijn er 5 Amerikaanse sectoren waarbinnen meer dan 90% van de aandelen boven haar 200-daagsgemiddelde beweegt. En die bijzondere mijlpaal werd voor het laatst in januari 2018 bereikt. Het probleem is alleen dat de beurzen destijds niet veel later geconfronteerd werden met een serieuze beurscorrectie.

Op de grafiek zijn ook de voorgaande keren in beeld gebracht waarbij er sprake was van een enorm optimisme. Tijdens de meeste keren werden de beurzen niet veel later getrakteerd op een beursval. Wat dat betreft zijn we dus gewaarschuwd.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>