De poging van China om de yuan tot wereldmunt te bevorderen zal pas succesvol zijn als men er in slaagt om twee dingen te doen, aldus BNP Paribas. Enerzijds moeten er meer fondsen het land instromen en anderzijds moet de Chinese overheid de regels versoepelen inzake hun valuta zodat de yuan gemakkelijker zijn weg naar andere landen vindt.

De yuan is een munt apart en valt moeilijk te vergelijken met de Amerikaanse dollar en de Japanse yen. De yuan heeft ‘zwevende’ wisselkoersen die worden bepaald door marktkrachten via vraag en aanbod. China handhaaft strikte controle op de handelskoers van de yuan op het vasteland (renminbi). De offshore-yuan, die buiten het vasteland wordt verhandeld en voornamelijk in Hongkong en Singapore, wordt beïnvloed door vraag en aanbod.

Men verwacht niet dat de yuan de Amerikaanse dollar van zijn troon zal stoten. Maar het is wel opvallend dat de aanwezigheid van de yuan op de globale markten steeds groter aan het worden is. De yuan is de zesde meest gebruikte munt voor internationale betalingen.

Globalisering

Er zijn twee zaken die de globalisering van de yuan dragen, aldus CEO van BNP Parisbas CG Lai. Enerzijds moeten er meer fondsen het land binnenstromen en anderzijds moeten de Chinese overheid en de Chinese centrale bank wat regels versoepelen zodat de renminbi, de yuan van het vasteland, de landsgrenzen kan verlaten.

Because if you really want to create a renminbi internationalization campaign, one of the biggest thing is the liquidity that is going to be existing in those places.

China heeft zijn munt in 2015 gedevalueerd om hun export competitiever te maken ten opzichte van de yen, dollar en euro. Het zijn zulke maatregelen die ervoor zorgen dat de yuan aan populariteit wint. China heeft nu ook een stapje voor op de rest van de wereld vermits zij de coronapandemie volledig onder controle hebben. De People’s bank of China kan terug richting een normaal monetair beleid terwijl de rest nog volop aan het versoepelen is.

Bronnen: CNBC

Foto: PublicDomainPictures – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>