De financiële krantenkoppen zien er op dit moment een beetje eng uit. Zo wordt er geschreven over de verdere escalatie van de handelsspanningen tussen de VS en China, de tegenvallende groeicijfers en de dalende beurskoersen. Toch moeten beleggers niet schrikken van de huidige beurscorrectie. Beurscorrecties zijn immers heel normaal.

De meeste aandelenmarkten werden tijdens deze handelsweek geconfronteerd met forse verliezen. Met name tijdens de handelssessie van gisteren ging er veel beurswaarde in rook op. Toch is Ryan Detrick, van LPL Research, van mening dat de huidige beurscorrectie beleggers niet moet afschrikken. Beurscorrecties zijn immers heel normaal.

Gemiddeld 3 beurscorrecties per jaar

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van LPL Research, is te zien dat de S&P 500 index gemiddeld 3 keer in een jaar geconfronteerd wordt met een beurscorrectie van minstens 5%. Tot nu toe hebben we nog geen één keer dit jaar een dergelijke beurscorrectie gezien.

Het afgelopen jaar viel overigens in negatieve zin op, want toen werd Wall Street 5 keer getroffen door een beurscorrectie van minstens 5%. Maar, het jaar daarvoor was er sprake van een zeldzaam beursjaar. Want toen werd de S&P 500 index geen enkele keer geconfronteerd met een noemenswaardige correctie. En dat was sinds het jaar 1995 niet meer voorgekomen. Beleggers doen er in ieder geval verstandig aan om tijdens een beurscorrectie niet direct in paniek te raken.