JP Morgan-topman Jamie Dimon en beursgoeroe Warren Buffet doen een opmerkelijk oproep. Ze vinden namelijk dat beursgenoteerde bedrijven moeten afzien van kwartaalprognoses omdat dat vaak een vertekend beeld geeft waardoor beleggers en investeerders zich te veel gaan focussen op korte termijn resultaten. Het zorgt ervoor dat er minder wordt geïnvesteerd op lange termijn, net hetgeen bedrijven eigenlijk nodig hebben om te groeien.

Dimon en Buffet zijn het erover eens, beursgenoteerde bedrijven moeten afstappen van de gewoonte om een prognose de wereld in de sturen over de winstverwachtingen voor de maanden die nog moeten komen. Het verhinderd bedrijven te investeren op lange termijn wat uiteindelijk de groei aantast, aldus de topman van JP Morgan en de directeur van Berkshire Hathaway.

Short-term-oriented capital markets have discouraged companies with a longer view from going public at all, depriving the economy of innovation and opportunity

Het probleem ligt vaak ook bij de voorspellingen van analisten, die baseren zich uiteraard op de prognoses die worden vrijgegeven. Als de verwachtingen worden overtroffen, dan krijgen aandelenkoersen een forse duw in de rug. Maar als de resultaten tegenvallen, krijgen de koersen vaak onterecht rake klappen. Het zou een betere communicatie met beleggers in de hand werken.

Lange termijn

Warren Buffet gaat niet akkoord met deze stelling. Hij beweert dat CEO’s zich te hard gaan focussen op het halen van de kwartaalverwachtingen waardoor ze slechte beslissingen gaan nemen en de focus op duurzame groei zullen verliezen. Hetgeen ze nu doen, is er eigenlijk voor zorgen dat ze de voorspellingen van analisten kunnen inlossen.

Bedrijven ontlopen op deze manier dus veel potentieel omdat ze te weinig bezig zijn met hun ‘verhaal’ op lange termijn. Buffet en Dimon hebben jarenlange ervaring en weten dus waarover ze spreken. Het valt nog af te wachten of beursgenoteerde bedrijven hier gehoor aan zullen geven.

Bronnen: Beursduivel, USA Today

Foto: Steve Jurvetson – Wikimedia – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>