Afgelopen week wisten de aandelenmarkten flink te profiteren van de geruststellende woorden van Janet Yellen. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank lijkt geleerd te hebben van haar optreden van een aantal weken geleden, want destijds werd haar toespraak niet goed ontvangen op de beursvloer.

Op Wall Street werden er de afgelopen week weer records verbroken. De Dow Jones en de S&P 500 index wisten beide te stijgen naar nieuwe recordkoersen en daarmee is het optimisme op de beursvloer weer volledig terug. Toch laat Jesse Felder zien dat deze beursrally niet zo gezond is als veel mensen op dit moment denken.

Deze beursrally is niet gezond te noemen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Index Indicators, is te zien dat de S&P 500 index sinds de maand april de weg naar omhoog weer heeft teruggevonden. Vanaf datzelfde moment kreeg de negatieve trend bij het aantal aandelen dat boven hun 200 Moving Averages lijn bewegen een vervolg. Met andere woorden is er vanaf april een divergentie ontstaan die alleen maar groter en groter lijkt te worden.

Gezien het verleden hebben we zelden te maken gehad met een dergelijke divergentie. Het is dus duidelijk dat één van beiden op dit moment verkeerd zit. Gezien deze grafiek zijn de stieren niet bepaald in het voordeel, want een rally die gedragen wordt door steeds minder aandelen, is niet bepaald gezond te noemen.