De Amerikaanse aandelenmarkten zijn zwaar gedaald na de publicatie van het inflatierapport van de maand augustus. De Dow Jones tuimelde met 1.200 punten naar beneden, de slechtste beursdag sinds juni 2020. De legendarische belegger Stanley Druckenmiller denkt dat er een grote kans is dat de beurzen een decennium lang gaan kwakkelen.

Het gaat hard op de aandelenmarkten, het sentiment is sinds de publicatie van het inflatierapport van de maand augustus hard gekanteld. De consumentenprijzen zijn namelijk nog maar eens gestegen, terwijl men een daling had voorspeld. De Dow Jones had zijn slechtste beursdag sinds juni 2020 door een daling van 1.200 punten.

There’s a high probability in my mind that the market, at best, is going to be kind of flat for 10 years, sort of like this ’66 to ’82 time period.

Druckenmiller voegde eraan toe dat met de toenemende inflatie, het verhogen van de rentetarieven door de centrale banken, de deglobalisering en het voortslepen van de oorlog in Oekraïne, hij denkt dat de kans op een wereldwijde recessie nu het grootst is in decennia.

Rendement

Hij verwacht ook dat er een decennium lang niet veel te rapen zal vallen op de beurzen. De hoofdoorzaak zou te maken hebben met centrale banken die opeens niet meer zullen stimuleren en geld pompen in economieën. De verschuiving van stimulus naar verkrapping gaat de bedrijfsresultaten geen deugd doen, en dat zal duidelijk worden op de beurzen.

They’re like reformed smokers. They’ve gone from printing a bunch of money, like driving a Porsche at 200 miles an hour, to not only taking the foot off the gas, but just slamming the brakes on.

Het contrast tussen begin dit jaar en nu kon volgens hem niet groter zijn. Nog niet zo lang geleden werd er voor miljarden in de economieën gepompt om de coronacrisis door te komen. Maar ondertussen heeft de Federal Reserve de rentes reeds 4 keer verhoogd om de inflatie af te koelen. Het tijdperk van goedkoop geld lenen is ten einde, aldus Druckenmiller.

Bronnen: Will Daniel – Yahoo Finance

Foto: Pxfuel

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>