Bijna dagelijks worden we getrakteerd op opbeurende nieuwsberichten. De wereldeconomie is bezig aan een indrukwekkende groei en de meeste landen hebben de wonden van de financiële crisis volledig geheeld. Toch vergeten veel mensen dat deze economische groei niet zomaar uit de lucht komt vallen. Daarnaast is het nog maar de vraag of we nog lang mogen blijven genieten van deze opgaande beweging.

Kort na de uitbraak van de grootste mondiale crisis uit onze geschiedenis, besloot de Amerikaanse centrale bank om de geldkraan open te zetten. Niet veel later volgde de andere grote centrale banken dit voorbeeld ook op. Met als gevolg dat er de afgelopen jaren ontelbaar veel geld naar de economie is gestroomd. Maar, de Amerikaanse winstmarges zijn bezig met een trend die laat zien dat we wellicht de beste tijd al hebben gehad.

Een nieuwe recessie ligt op de loer

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Haver Analytics, is te zien dat deze huidige economische cyclus erg veel lijkt op de voorgaande cyclussen. Mocht het verleden zich opnieuw gaan herhalen, dan zou dit betekenen dat we ons op dit moment bevinden binnen de zogenoemde late fase van de cyclus. In die fase staan de winstmarges al onder druk, maar weten de aandelenmarkten vaak nog goede zaken te doen.

Het probleem is dat een late cyclus uiteindelijk opgevolgd wordt door een recessie. Iets wat maar weinig beleggers zich op dit moment kunnen voorstellen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)