Jeff Bezos, CEO van Amazon en zijn vrouw MacKenzie Bezos hebben woensdag aangekondigd te gaan scheiden, na 25 jaar huwelijk. Jeff en MacKenzie Bezos wonen in Washington en daar geldt in de wet een gemeenschap van goederen. Wat zal de impact van de scheiding zijn op Amazon?

Bezos is namelijk naast CEO en oprichter ook ruimschoots de grootste aandeelhouder met 16,3 procent van de aandelen in het bezit. Op het moment bezit hij zo’n 137 miljard dollar, voornamelijk met zijn aandelen in Amazon.

Hij heeft dus niet genoeg andere goederen die hij aan MacKenzie zou kunnen geven. Daarom zou Jeff wel eens afstand kunnen moeten doen van een aanzienlijk deel van zijn aandelen.

Het is alleen de vraag of dit daadwerkelijk gebeurd, omdat dit van grote invloed kan zijn op andere aandeelhouders.

Stemrecht blijft het belangrijkste voor Jeff Bezos

Verschillende experts op het gebied van scheidingen wisten geen vergelijkbare situaties voor ogen te halen en daarom is het een vrij onzekere situatie.

Jordan Neyland, assistent hoogleraar in recht bij de George Mason Universiteit denkt dat Jeff een aanzienlijk deel van zijn Amazonaandelen zal moeten delen. Zo stelde hij:

Alle waarde zit in Amazon. In deze zaak, weet ik niet zeker wat er zal gebeuren. Het heeft namelijk een grote omvang, maar ik denk dat zijn echtgenote zeker een aantal aandelen Amazon krijgt. Dus verandert het eigendom van Amazon.

Daarom zou Amazon een manier moeten bedenken dat Jeff Bezos na de scheiding nog steeds genoeg stemrecht heeft met zijn aandelen, vervolgde Neyland. Amazon zou bijvoorbeeld verschillende aandelen kunnen creëren met elk verschillend stemrecht.

Echtscheidingsadvocaat David Starks denkt echter dat de Bezos’ al een overeenkomst hebben gesloten. Bijvoorbeeld dat MacKenzie Bezos zou kiezen om afstand te doen van het stemrecht op haar aandelen.

Daarnaast stelt Starks dat de goederen niet perse 50/50 hoeven te worden verdeeld.

Bron: CNBC

Foto: iStock