Belangrijke Zuid-Afrikaanse aandeelhouders van Anglo American overwegen een overnamebod van BHP, ondanks regeringszorgen. De investeerders, die meer dan 15% van Anglo bezitten, staan open voor het bod, maar willen dat BHP het verbetert. Dit ondanks negatieve opmerkingen van de mijnbouwminister over de deal.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Anglo, die onlangs flink omhoog is geschoten nadat het een eerder onverwacht bod van BHP afwees:

Verschillende visies op Anglo-deal

David Masondo van de Public Investment Corporation, die 8,4% van Anglo bezit, zegt dat ze nog geen standpunt hebben ingenomen over het oorspronkelijke voorstel. Ze zullen elk bod beoordelen en de waarde ervan overwegen.

Lokale fondsbeheerders vinden de deal complex en vereisen een hogere premie, vooral vanwege de afsplitsing van Amplats en Kumba. Ze zouden een hoger bod overwegen, maar waarschuwen dat de voorwaarden de prijs kunnen beïnvloeden.

M&G Investments in het VK zou de deal steunen als het betere waarde biedt voor hun fondsen. Karl Leinberger van Coronation Fund Managers voegt toe dat een verhoogd bod noodzakelijk is om de risico’s voor aandeelhouders te compenseren.

BHP lijkt bod niet drastisch te verhogen

BHP bereidt een formeel bod voor dat Anglo American, producent van erts en nikkel, zou kunnen transformeren tot een mijnbouwgigant.

Ondanks de afwijzing van een eerdere aanbieding door Anglo, lijkt BHP niet van plan zijn bod drastisch te verhogen.

De deal, oorspronkelijk gewaardeerd op £31 miljard, wordt gezien als een weddenschap op de toekomstige vraag naar koper.

Het toevoegen van een cashcomponent aan het bod wordt positief ontvangen door de markt, maar BHP aarzelt vanwege overlap in aandeelhouders.

Bron: Financial Times
Foto: iStock