Recent werd bekend gemaakt dat de Amerikaanse inflatie op jaarbasis gemeten met 8,3% wist te stijgen. Dit waren niet bepaald geruststellende inflatiecijfers, want de Amerikaanse centrale bank hoopt vurig op een afnemende inflatie. Ook president Biden zal geschrokken zijn van de gestegen prijzen. Het oplopende prijspeil vormt immers een bedreiging voor zijn herverkiezing in 2024.

Uiteraard zijn de Amerikaanse verkiezingen nog enkele maanden van ons verwijderd (voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden), maar in de VS barst het verkiezingsspektakel vaak al een tijd van tevoren los. Dat is ook de reden waarom het Witte Huis vaak nauwlettend de zogenoemde ‘approval rating’ in de gaten houdt. Deze rating laat zien in welke mate de Amerikaanse bevolking tevreden is over de zittende president.

Minder dan de helft van de bevolking is tevreden over president Biden

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Global Investment Strategy, is te zien dat de oplopende consumentenprijzen in de VS niet bepaald gunstig zijn geweest voor de approval rating van president Biden. Aan het begin van het jaar was 56% van de Amerikanen nog tevreden over de president, maar dat aantal is inmiddels gedaald naar 42%. In de tussentijd is de inflatie gestegen van 1,4% naar 8,3%.

Uiteraard duurt het nog 2,5 jaar alvorens de Amerikanen opnieuw naar de stembussen gaan, maar zelfs Joe Biden zal met onvrede naar de huidige approval rate kijken. Hij zal er derhalve alles aan doen om de inflatiedruk te verminderen. De vraag is alleen of dat enige kans van slagen heeft.