Wall Street stelt zich niet bezorgd op over de tikkende tijdbom in Washington die de wereldeconomie dreigt op te blazen. Dat kan een probleem zijn.

Door de nakende default van de Verenigde Staten, zou je kunnen stellen dat de aandelenmarkten zich op zijn minst ongerust maken. Niets blijkt echter uit de rally van dit jaar. De Nasdaq staat op een winst van meer dan 20% en de Fear and Greed Index van CNN nadert de “Extreme Greed” modus.

Misschien komt deze onverschilligheid omdat beleggers dit drama al eerder hebben gezien. Ze weten hoe het afloopt: met politici die tot de laatste minuut wachten om toe te geven en eindelijk het schuldenplafond te verhogen voordat het noodlot toeslaat.

Sell-off kan katalysator zijn

Niemand wilt uiteraard dat de markten in paniek raken en dat de pensioenfondsen van ambtenaren en werknemers fors in waarde dalen. Helaas groeit het gevoel dat een beetje paniek op de markt nodig is.

Zo kelderde de Dow op 29 september 2008 778 punten – of bijna 7% – nadat het Huis van Afgevaardigden in eerste instantie het Troubled Asset Relief Program, bekend als TARP, had weggestemd.

De boodschap werd luid en duidelijk overgebracht. Het Huis kwam enkele dagen later terug en keurde het controversiële reddingsprogramma goed.

In 2011, het ernstigste bijna-faillissement in de Amerikaanse geschiedenis, kenden de markten volatiliteit in de dagen en weken voordat Washington op het laatste moment een akkoord bereikte om het schuldplafond te verhogen. Daarna werd er veel meer verkocht toen beleggers zich zorgen maakten over ingrijpende bezuinigingen en de ongekende verlaging van de kredietwaardigheid door S&P.

Dit wil niet zeggen dat de markten het schuldplafonddrama vandaag volledig negeren. Onder de oppervlakte zijn er tekenen van bezorgdheid. De kosten om Amerikaanse schulden te verzekeren zijn omhooggeschoten ten opzichte van eerder dit jaar. En de rente op schatkistcertificaten die deze zomer vervallen, is gestegen omdat beleggers vrezen dat ze niet op tijd betaald zullen worden.

Bron: CNN
Foto: iStock