Tijdens de afgelopen handelsweken heeft een groot deel van de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven haar kwartaalcijfers gepubliceerd. Over het algemeen zien de winstcijfers er hoopgevend uit. Zo weet het overgrote deel van de bedrijven de verwachtingen van de analisten te verslaan. Toch duiken steeds meer beursgenoteerde bedrijven de rode winstcijfers in. En dat probleem begint steeds groter te worden.

Op dit moment is een soortgelijke trend waarneembaar als aan het einde van de jaren ’90 het geval was. Destijds wisten de bedrijven die jaar in jaar uit rode cijfers schreven ook te genieten van het optimisme onder de beleggers. En ook vandaag de dag lijkt het minder belangrijk te zijn om zwarte cijfers te schrijven. Zo maken tal van internetaandelen geen cent winst, maar toch zitten de beurskoersen van deze bedrijven al jaren in de lift.

Beleggers maken zich niet druk over toenemend aantal verlieslatende bedrijven

Uit onderzoek van Bank of America Merrill Lynch blijkt dat steeds meer Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat op dit moment bijna 30% van de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven uit de Russell 2000 index verlies maakt. En voor het laatst was dit percentage tijdens de financiële crisis zo hoog.

Ook tijdens de late jaren ’90 liep dit percentage jaren gestaag op alvorens de daadwerkelijke crisis uitbraak. En volgens de economen van Bank of America Merrill Lynch moeten beleggers deze keer voorbereid zijn op een soortgelijke uitkomst.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>