De aandelenmarkten hebben de afgelopen jaren geweldige rendementen behaald. Met name de Amerikaanse indices steken met kop en schouder uit boven de rest. Door de aanhoudende beursrally willen steeds meer beleggers profiteren van de stijgende beurskoersen. En in dat geval gaat de keuze in het meest van de gevallen niet uit naar de zogenoemde ‘defensieve aandelen’.

Wat zijn eigenlijk defensieve aandelen? Dit zijn aandelen die over het algemeen relatief gezien goed hun hoofd boven water weten te houden in tijden van recessie. Daarnaast leveren deze aandelen normaliter een mooi dividendrendement op. Aan de andere kant worden deze aandelen door de meeste beleggers beschouwd als ‘saai’. En die trend is tijdens de afgelopen jaren behoorlijk ver doorgeslagen.

Defensieve aandelen vallen niet in de smaak

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Financial Times, is te zien dat de defensieve aandelen nog amper 11% uitmaken van de totale S&P 500 index. Tijdens de bodem van 2009 lag dit percentage nog boven de 22%. Met andere woorden zijn er op dit moment maar weinig beleggers te vinden die zitten te wachten op een belegging in defensieve aandelen.

Dit is overigens niet verwonderlijk, want deze defensieve aandelen weten normaal gesproken niet bijzonder indrukwekkende rendementen te behalen in de ‘gloriejaren’. Het zijn met name de technologie- en internetaandelen die weten te ‘outperformen’ tijdens de optimistische beursjaren. Eenzelfde trend was ook zichtbaar tijdens de internetzeepbel toen het belang van defensieve aandelen binnen de S&P 500 index daalde van 28% naar 14%.

En we weten allemaal hoe dat is afgelopen…

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>