Met bijna 100 miljard dollar aan vermogen hoort Bill Gates bij de rijksten ter aarden. Gates heeft natuurlijk veel van zijn vermogen verdiend met Microsoft. Maar dat is volgens hem niet zijn beste investering.
Qua toegevoegde waarde stelt Gates in een artikel in The Wall Street Journal dat hij eens 10 miljard dollar investeerde met de Bill & Melinda Gates Foundation. Dit deed hij in drie organisaties die vaccins en medicijnen leveren in moeilijk bereikbare gebieden. Namelijk Gavi, the Vaccine Alliance; the Global Fund en the Global Polio Eradiction Initiative.
Uiteindelijk zou de investering van 10 miljard goed zijn voor 200 miljard dollar aan sociale en economische waarde. Zo schatte Copenhagen Consensus Center, een denktank die kosten-batenanalyses maakt voor wereldwijde problemen.
Filantropie versus technologie
Gates vergelijkt de investering in het artikel met investeringen in technologie:
Technologie is een boom-bust industrie, maar het zijn meestal busts. Ik heb altijd aangenomen dat 10% van mijn technologie-investeringen zou slagen – en het succes zou groot zijn. De andere 90% zou falen.
Hij vervolgde:
Alleen toen ik de transitie maakte naar filantropie, dacht ik niet dat dit veel zou veranderen… Een nieuw vaccin ontdekken zou net zo moeilijk zijn als de volgende ‘unicorn’ te ontdekken.
Alleen een bepaald type investering verraste Gates:
In tegenstelling tot investeringen in een nieuw vaccin of nieuwe technologie is het succesratio heel hoog. Het is wat mensen in de gezondheidszorg ‘financiering en levering’ noemen.
Alternatieve investeringen
Gates vergelijk zijn investering ook met andere opties. Hij had het bijvoorbeeld in de S&P 500 kunnen investeren. Dat had hem zo’n 17 miljard dollar opgeleverd over een periode van 18 jaar met herinvesteringen, stelt Gates.
Gates dacht ook aan investeringen in energieprojecten in de derde wereld of infrastructuur. Dat had zo’n 150 miljard dollar of 170 miljard opgeleverd. Hij concludeerde:
Door te investeren in wereldwijde gezondheidsorganisaties overschrijden we alle opbrengsten.
Bron: CNBC
Foto: iStock