In een Reddit “Ask Me Anything” conversatie kreeg miljardair, filantroop en voormalig CEO van Microsoft Bill Gates de vraag of hij een nieuwe financiële crisis verwacht. Het antwoord van Gates daarop was duidelijk: Ja. Al blijft Gates optimistisch over de toekomst.

De financiële crisis van 2008 staat voor veel mensen voor eeuwig in het geheugen gegrift. Het was de ergste economische en monetaire crisis sinds de Grote Depressie van de jaren ’30. Toch verwacht Gates dat we nog eens door zo’n uiterst donkere periode moeten.

Op Reddit kreeg Gates de volgende vraag: “Denk je dat we in de nabije toekomst een nieuwe financiële crisis krijgen, gelijkaardig aan die van 2008?”.

Het antwoord van de 2e rijkste man ter wereld was duidelijk: “Ja. Het is moeilijk om te voorspellen wanneer, maar het is een zekerheid. Gelukkig zijn we de vorige crisis ook redelijk goed doorgekomen.” Gates blijft dan ook optimistisch wat de toekomst betreft.

Gates en Buffett

De voormalige topman van Microsoft verwijst ook naar zijn goede vriend Warren Buffett. De twee miljardairs zijn al meer dan 25 jaar goede vrienden. Volgens Gates praat hij soms met Buffett over de mogelijkheid van een nieuwe financiële crisis, en Buffett begrijpt dit veel beter dan Gates.

In zijn meest recente brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway liet Buffett nog weten dat hij geen mogelijkheden ziet om te investeren aan een redelijke prijs. Indien het orakel van Omaha daadwerkelijk een nieuwe financiële crisis verwacht, wordt het interessant om te volgen wanneer hij de +$116 miljard cash geld aan het werk gaat zetten.

Zo verdienen de meest succesvolle beleggers hun miljoenen

Einde globale armoede tegen 2030

Maar ondanks de mogelijkheid op een nieuwe crisis, ziet Bill Gates de toekomst positief tegemoet. Hij verwacht dat innovatie en kapitalisme de situatie voor de mensen over heel de wereld zal verbeteren. De wereld gaat er op de meeste objectieve parameters op vooruit voor de mensheid.

Als grootste voorbeeld haalt Gates aan dat de globale armoede in een dalende trend zit, van meer dan een derde van de wereldbevolking in 1990 naar ongeveer een tiende nu. Volgens Gates kan men de globale armoede uit de wereld helpen tegen 2030.

Bron: Yahoo Finance