Frankenstein_Monster In zijn nieuwste maandcommentaar haalt obligatiestrateeg Bill Gross van Janus Capital snoeihard uit naar het beleid van de Fed. De verwachte renteverhogingscyclus betitelt Gross als ’too little, too late’:

Te laat, omdat ze in dit voorjaar de kans hebben laten liggen om de rente op te krikken. Te weinig, omdat de Fed nu niet meer de korte rente naar de benodigde, neutrale 2% kunnen tillen zonder de markten nog meer schrik aan te jagen en zelf instabiliteit te veroorzaken.

Eindelijk begint de Fed zich te realiseren dat zes jaar van nulrentes schadelijke effecten hebben op de economie, zo stelt Gross:

Het vernietigt business modellen die essentieel zijn voor het kapitalisme, zoals pensioenfondsen, verzekeraars en de bereidheid om eenvoudigweg geld te sparen. Als de besparingen onder druk komen, dan gebeurt hetzelfde met zijn Siamese tweeling, investeringen. En daarmee komt de productiviteit op langere termijn in het gedrang. Niet alleen in de VS, maar wereldwijd.

Maar dat is volgens Gross niet het enige monster van Frankstein dat we te danken hebben aan het rentebeleid van de Fed. In de laatste jaren, en misschien wel sinds het begin van deze nieuwe eeuw, hebben kunstmatig lage rentes geleid tot meerdere bubbels in de financiële markten. Om maar niet te spreken over verstorende effecten op valutamarkten, schuldenniveau’s, handelsbalansen, demografie en economische groei. De strateeg hamert er op dat we als wereld kampen met een gebrek aan economische vraag. China moet snel omschakelen naar een consumentenmaatschappij. En de begrotingsdiscipline van de overheid gebaseerd op balans en bezuinigingen? Uit het raam ermee. We moeten investeren, bijvoorbeeld in onze achteruithollende infrastructuur, aldus Gross. De strateeg erkent dat de door Duitsland gedomineerde EU niet snel zal veranderen. En hij ziet de Democraat Bernie Sanders, bekend van zijn plannen om de overheidsuitgaven in de VS fors te verhogen, niet snel president worden. Dat alles maakt Gross negatief op aandelenmarkten. Vanwege de lage rentes is er in de obligatiemarkten eveneens weinig te halen. En private equity en hedge funds zullen het ook moeilijk krijgen als de wereldgroei terugloopt. Gross beste idee in deze omgeving?

Kasgeld, of ‘bijna kasgeld’ zoals 1 tot 2-jarige bedrijfsobligaties zijn mijn beste beleggingsidee op basis van risico/rendementsverhoudingen. De opbrengst is niet hoog. Maar zoals Will Rogers eens opmerkte tijdens de Grote Depressie: “I’m not so much concerned about the return on my money as the return of my money.”

Dat is weinig hoopvol, maar volgens Gross nu eenmaal de situatie waarmee we door dit monetaire beleid opgescheept zitten.

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>