Volgens JPMorgan strateeg Marko Kolanovic is er geen reden om ons zorgen te maken over de aandelenmarkten. De angst voor een wereldwijde handelsoorlog is volgens hem niet gegrond. Daarnaast zullen het economische klimaat en de winstgroei gaan zorgen voor nieuwe hoogtepunten.

Kolanovic laat tegenover Bloomberg weten dat een grote groep beleggers ‘overdreven’ heeft gereageerd op de aangekondigde importheffing op staal van Trump. Als gevolg van die importheffing zijn de zorgen voor een mondiale handelsoorlog toegenomen. Volgens Kolanovic is de kans bijzonder klein dat die handelsoorlog er gaat komen, want dat zou schadelijk zijn voor de Congresverkiezingen die later dit jaar in de VS plaatsvinden.

Wall Street op weg naar nieuwe recordkoersen

De JPMorgan strateeg ziet overigens grote overeenkomsten met de uitverkoop tijdens de zomer van 2015. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de S&P 500 index binnenkort nieuwe recordkoersen gaat bereiken indien de correlatie met het jaar 2015 in stand blijft.

Kolanovic is met name te spreken over de winstgroei. De Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen hebben gemiddeld gezien te maken met een winstgroei die boven de 10% ligt. Deze winstgroei en de zogenoemde ‘buybacks’ moeten volgens hem gaan leiden tot stijgende beurskoersen.