Wie begin dit jaar verklaarde dat Bitcoin boven $13.000 zou noteren, werd voor gek verklaard. Bitcoin noteerde toen nog onder $1.000. Zelfs wanneer je in oktober deze uitspraak deed, zou men eens goed gelachen hebben. Bitcoin noteerde toen rond $5.000. Maar woensdag 6 december is het zover, Bitcoin knalt door de grens van $12.000 en door $13.000.

Hoe komt het dat Bitcoin zo sterk blijft stijgen?

Met een marktwaarde boven $210 miljard is Bitcoin al lang geen kleine activa meer. Het is op dit moment zelfs meer dan dubbel zoveel waard als bijvoorbeeld Goldman Sachs. Het is ook meer waard dan een multinational als Disney. Toch blijven beleggers zich storten op Bitcoin.

Een groot deel van deze stijging wordt verklaard door de schaarste van de grootste cryptomunt ter wereld. We schreven eerder al dat er naar schatting 17% tot 23% van alle beschikbare Bitcoins verloren zijn gegaan.

Momenteel worden er dagelijks 144 blokken aan de blockchain toegevoegd. Zo komen er dagelijks slechts 1.800 Bitcoins bij, goed  voor meer dan $20 miljoen. Indien de vraag naar Bitcoins dus boven $20 miljoen ligt, stijgt de prijs automatisch.

Maar een veel groter probleem is het bezit van de bestaande Bitcoins.

Van de 16,7 miljoen gemijnde Bitcoins zijn er volgens History of Bitcoin 10,8 miljoen gekocht toen Bitcoin nog onder $15 noteerde. Dat betekent dat deze eigenaars bij iedere stijging van 0,125% hun inleg zien verdubbelen. 13,8 miljoen Bitcoins werden gekocht voor de bodem van 2015 op $216 en maar liefst 16 miljoen Bitcoins werden gekocht voor december 2016 aan een prijs onder $800.

Met andere woorden: Heel veel Bitcoins zitten in sterke handen die geen intentie hebben om te verkopen zolang de prijs blijft stijgen. 97% van alle Bitcoin wallets vechten op dit moment voor 3% van het aanbod.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Bitcoin Data: CoinMarketCap