Bitcoin De voorbije weken is er geen houden aan de bitcoin. De virtuele munt is sinds begin oktober met ruim 20% gestegen tot boven de 300 dollar. Het was van juli 2015 geleden dat de bitcoin dit niveau wist te bereiken.

Bewegen in kanaal

De bitcoin beweegt al sinds begin 2015 tussen de 200 en 300 dollar en telkens de ondergrens in zicht komt, treden kopers op de voorgrond en telkens de bovengrens van dit kanaal wordt bereikt, halen verkopers de bovenhand. Dit scenario lijkt zich weer te gaan afspelen. Op nauwelijks twee weken tijd veerde de virtuele munt onder stevige volumes (groene candles in grafiek) op van 250 dollar tot 300 dollar. Op woensdag 28 oktober tikte de prijs zelfs even 308 dollar aan. Maar daarna droogde het aantal geïnteresseerde kopers op en kwamen er winstnemingen op gang. Maar die duurden niet lang want op donderdag 29 oktober zette de bitcoin zijn opmars verder. De vraag is nu of de bovengrens van het kanaal wederom als weerstand zal optreden?

China de grote slokkop

Vanwaar de recente opmars? Er kunnen verschillende redenen worden aangestipt. Ten eerste is de vraag vanuit China de laatste weken enorm toegenomen. Op bepaalde dagen waren de Chinese platforms OkCoin,Huobi en BTCChina verantwoordelijk voor bijna het totale volume. Om die volumes in het oog te houden, kunt u terecht op http://data.bitcoinity.org. De invoering van striktere kapitaalcontroles in China midden oktober zou aan de basis liggen van deze Chinese honger. Het is moeilijker geworden om vreemde valuta aan te kopen maar niet voor bitcoin. Via de virtuele munt kunnen deze controles worden omzeild. Ten tweede is de dreiging van een tweespalt in bitcoinland flink afgenomen. De nieuwe versie van de originele software, BitcoinXT komt niet van de grond. Het lijkt er dus op dat ze geen concurrentie zal vormen en de bitcoin(gemeenschap) niet in tweëen zal splitsen. Ten derde heeft het Europees Hof van Justitie eerder deze maand in een arrest aangegeven dat de bitcoin een wettig betaalmiddel is en als een valuta moet worden gezien. Dit houdt in dat op transacties in bitcoin net als op andere munttransacties geen btw mag worden aangerekend. Als de vraag uit China blijft aanhouden, en negatieve verrassingen (diefstal van bitcoins, negatieve adviezen van overheden/waakhonden,…) uitblijven dan kan de koersstijging aanhouden. Maar weet dat de weerstand van 300 dollar hardnekkig is…