Voor beleggers in Bitcoin was het de jongste weken sidderen en beven, toen de psychologische bodem op $6.000 veelvuldig getest werd. Je voelt je nooit erg op je gemak, dicht bij het eindpunt van een daling. Dat is met aandelen zo, en dat is met crypto niet anders. Vooral niet als er al circa 70% van de topkoers af is. Hoe dieper een prijs daalt, hoe meer angst ontstaat.
Ook dat is een opmerkelijk gegeven. Maar het is nu eenmaal de aard van het beestje: onze natuurlijke instincten reageren tegendraads aan het gezond verstand. Want iedereen begrijpt wel dat een daling eens ophoudt. En dat gebeurt sneller naarmate de daling groter wordt.
Maar dit stukje psychologie even geheel terzijde.
Wat ons meer bezighoudt tegenwoordig, is het vraagstuk waar Bitcoin op korte en middellange termijn naartoe gaat. Zal de daling doorzetten tot $4.000, of zelfs $3.000 zoals steeds meer analisten beweren? Of krijgen we een flinke ommezwaai binnenkort?
We lazen een tijdje geleden een opmerkelijk stuk op CNBC, met de volgende kop.
Mr. Hayes, de oprichter van BitMEX, liet weinig aan de verbeelding over. Hij is er stellig van overtuigd dat de prijs van Bitcoin nog voor het einde van 2018 op een niveau van $50.000 zal handelen. Een bodem op de korte termijn van $5.000 tot zelfs $3.000 sluit hij daarbij ook niet uit.
Hayes verwacht dus 10x op 6 maanden. Een waanzinnige visie, maar het opmerkelijke is: Bitcoin heeft deze prestatie in het verleden al vaker neergezet. Dat is ook een van de redenen waarom hij een dergelijke uitspraak durft doen.
Maar de belangrijkste reden voor hem ligt slechts één beslissing vooruit: de dag dat de beursautoriteiten een crypto ETF zullen toelaten, is de dag dat een explosieve stijging begint.
Hij gaat ervan uit dat dan de grote massa eindelijk klaar is om de stap naar Bitcoin (en andere crypto) te wagen. Dit zal indrukwekkende prijsgevolgen krijgen, aldus de topman.
Kijk, we gaan Hayes in deze visie niet tegenspreken. De intrede van crypto ETFs zal een historische ontwikkeling zijn voor de cryptomarkt. Net zoals de intrede van grondstoffen ETFs ergens in het midden van het vorige decennium de gehele markt toen op sleeptouw nam.
Maar we denken dat het voor dit soort ontwikkelingen nog wat vroeg is. Wat ons betreft moet de markt eerst en – vooral zelf – een blijk van volwassenheid moeten tonen aan de financiële regulators.
Je koopt vandaag Bitcoin tegen kostprijs
De huidige prijscrash voedt hun thesis dat dit geen stabiel investeringssegment is voor grote groepen (onervaren) beleggers. Maar moest de prijs van Bitcoin weer zelf kunnen herstellen, dan zou dit een bijzondere blijk van vertrouwen vormen.
In dit opzicht heeft Hayes de tijd tegen, want zijn deadline (eind 2018) is erg kort dag.
Maar zijn target van $50k is dat helemaal niet, wat ons betreft. Rekent u maar even mee. Met de huidige hashrate van Bitcoin – het aantal wiskundige oplossingen die het netwerk maakt, per seconde – ligt de kostprijs van een Bitcoin tussen $3.500 tot $8.000.
De prijs verschilt enorm omdat de productiekost van een Bitcoin zo sterk wisselt tussen diverse continenten, regio’s, landen, …
Een gemiddelde Bitcoin kost vandaag daarom tussen $5.000 en $6.000. Dat is ook ongeveer waar de huidige prijs zich begeeft. Of anders gesteld, u koopt vandaag BTC tegen kostprijs.
Volg het crypto- en beursnieuws dagelijks op de voet
Lang niet zo gek, als u weet dat in het verleden er vaak 5x tot 10x de productiekost is betaald, door de markt. En ook dat was geen eenmalig gebeuren. Nee, zo vaak als we de prijs hebben zien omhoogschieten, zo vaak ontstond een dergelijke verhouding.
Als we de huidige prijs erbij nemen, van circa $6k voor Bitcoin, dan zou je in zo’n scenario opnieuw tegen prijzen van $50.000 kunnen aankijken.
Maar we leven niet meer in een hype, we zitten verwikkeld in een depressie voor BTC.
We zien de historische ommezwaai, waar Hayes het over heeft, dit jaar niet meer gebeuren. Maar een ommezwaai zou er wel al in zekere mate kunnen komen. Want wie weet wat er in de komende jaren op Bitcoin afkomt, slaat alvast in 2018 aan het kopen.
Bitcoin halving
De reden hiervoor is eenvoudig: de volgende Bitcoin Halving staat momenteel ingepland voor het voorjaar van 2020.
Wat is een Bitcoin Halving? Wie een blok in de blockchain van Bitcoin weet te ontcijferen (mijnen), die krijgt in ruil daarvoor een aantal Bitcoins. In de huidige opzet zijn er dat nog 12,5 BTC.
Echter, na iedere 210.000 blok die gemijnd wordt, wordt de BTC-vergoeding gehalveerd. De vergoeding zakt dan naar 6,25 BTC. Hierdoor vliegt de hashrate omhoog, wat grote gevolgen heeft voor de kostprijs van een Bitcoin.
Als die vandaag rond $6.000 bedraagt, zou deze in theorie na de Bitcoin Halving prompt richting $12.000 schieten. In de praktijk gaat het vaak nog wat harder omhoog met de kostprijs.
Dus dan heb je plots met een productiekost van $12.000 tot $15.000 per BTC te maken.
En het staat in de sterren geschreven dat dit eraan zit te komen, want eens BTC onder z’n productiekost daalt, wordt deze massaal opgekocht door mijners, gezien het voor hen dan beter is om BTC te kopen dan te mijnen.
Op die manier ontstaat er telkens een natuurlijke krapte in Bitcoins, die weer automatisch de prijs gaat opdrijven. Dus vandaag koopt u niet enkel BTC aan een zeer interessant niveau, u krijgt de garantie op een prijsverdubbeling met een termijn van maximum 2 jaar er gratis bij.
Nou, dat kan tellen, als je belegger bent. Dit is een quasi gegarandeerde opbrengst.
En we weten waarover we het hebben, want bij de vorige Bitcoin Halving ging het net zo. De prijs nam vanzelf toe, naarmate de dag van de Halving naderde, en daarna schoot deze door, met alle gevolgen van dien.
Hierboven ziet u de logaritmisme prijsgrafiek van Bitcoin en de momenten van de vorige Halvings.
Toen de eerste Halving eind 2012 werd doorgevoerd, bedroeg de prijs per BTC circa $10. Toen de volgende Halving – midden 2016 – ontstond, stond de prijs bijna 100x hoger!
Vandaag begeven we ons weer aan de onderkant van de opwaartse bandbreedte (stippellijn). Dat was in het verleden ook altijd een zeer goed moment om Bitcoins in te slaan.
Als we de logica van de logaritmisme grafiek erop loslaten, dan zou BTC op het moment van de volgende Halving tussen $50.000 en $100.000 moeten staan.
Dat is nog even vooruit, maar wat maakt het uit. Daar wachten we graag op, als we opnieuw een VERTIENVOUDIGING kunnen pakken. Sterker nog, je weet dat geen enkel ander actief dit soort prijsmechanisme heeft ingebouwd. Dus een deel van je vermogen nu in Bitcoin steken, is een erg slimme keuze, als u het ons vraagt.
Wat kan er fout gaan met dit scenario? Buiten een externe ingreep, niet zo veel. Nogmaals, deze route staat gewoonweg geprogrammeerd in het softwareprotocol van Bitcoin. Enkel overheden of een technische storing kunnen dit scenario nog doen kantelen.
Echter, deze externe factoren spelen al vanaf de eerste dag van het ontstaan van Bitcoin. Maar nog nooit heeft een externe aanval BTC uit z’n lood kunnen slaan. Meer nog, hoe meer aanvallen, hoe sterker het netwerk.
En we kunnen u van één zaak absoluut verzekeren: als Bitcoin weer vertrekt, neemt deze de gehele cryptosector op sleeptouw, met hallucinante rendementen als gevolg.
Bron: Gratis Nieuwsbrief Slim Beleggen
Eenvoudig gebruik maken van de krachtigste CRYPTO-beleggingstools
CopyCoin helpt beleggers eenvoudiger te beleggen in crypto currencies. De tools helpen u zowel passief als actief te handelen. Ook als u een beginnend crypto currency belegger bent, kunt u met CopyCoin uit de voeten.
Ontdek CopyCoin (Het is GRATIS)