De Amerikaanse centrale bank voert tot nu toe dit jaar een agressief monetair beleid. Zo werd de rentestand al twee keer eerder dit jaar opgetrokken en de kans is groot dat er nog twee renteverhogingen dit jaar zullen volgen. Jerome Powell lijkt zich dus tot nu toe weinig aan te trekken van de mogelijke handelsoorlog waar de VS door bedreigd wordt.

De voorganger van Jerome Powell, Janet Yellen, stond bekend om haar milde monetaire beleid. Yellen was op grote lijnen bekeken te vergelijken met Mario Draghi (president van de ECB). Zo liet Yellen net als Draghi meermaals weten dat zij rekening hield met de groeivooruitzichten. Powell neemt duidelijk een agressiever standpunt in; hij wil de rentestand zo snel mogelijk terug brengen naar een normaal niveau.

Steeds meer beleggers houden rekening met nog twee renteverhogingen

Tijdens de afgelopen weken is de kans op nog twee renteverhogingen dit jaar fors toegenomen. Op dit moment houdt 55% van de beleggers rekening met nog twee renteverhogingen. Ondanks de toegenomen spanningen tussen de VS en de rest van de wereld, verwachten beleggers dus dat Powell daar slechts mondjesmaat rekening mee zal houden.

Doet Powell de komende maanden daadwerkelijk wat hij gezegd heeft?

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>