Bijna dagelijks komen we in de media berichten tegen over de geweldige prestatie van de wereldeconomie. In Europa wordt er met name gesproken over de vooruitgang die de Europese economie weet te boeken. Ondanks deze geweldige prestatie (als we de kenners mogen geloven) zijn de centrale banken nog volop bezig met het opkopen van financiële producten.

Sinds de uitbraak van de financiële crisis in het jaar 2008 is er behoorlijk veel veranderd binnen de markten. De Amerikaanse centrale bank durfde het als allereerste aan om de markt vol te stoppen met ‘gecreëerd geld’. Natuurlijk klinkt dit niet bepaald gezond, maar het gevolg was wel dat de aandelenmarkten een stevige bodem wisten neer te zetten en de gigantische Bull Market van kracht kon gaan.

Centrale banken zijn nog steeds prominent in beeld

Ook de andere centrale banken in de wereld zagen zich kort daarna genoodzaakt om ook de nodige geldinjecties in te zetten. De Europese centrale bank was eigenlijk degene die helemaal achteraan liep in deze stoet. Overigens was het effect er niet minder op; want de ECB is op dit moment volop bezig met het opkopen van onder andere staats- en bedrijfsobligaties.

Veel beleggers maken de denkfout dat het opkoopbeleid van vandaag de dag een stuk geringer is dan een aantal jaren geleden het geval was. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Deutsche Bank, is te zien dat deze beleggers van een koude kermis thuiskomen. Nog nooit werd er namelijk maandelijks zoveel opgekocht dan vandaag de dag het geval is. Maandelijks stroomt er ongeveer 200 miljard dollar naar de markt!

Hoe goed presteert de wereldeconomie zonder al deze steun?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)