De spanning rond het Britse referendum over een mogelijk vertrek uit de EU loopt steeds meer op. Onder de bevolking ontstaat een hevige tweestrijd over de voors tegens van een Brits EU-lidmaatschap. Zelfs familieleden van Boris Johnson, de populaire burgemeester van Londen, staan dwars tegenover elkaar. En ook de financiële wereld mengt zich nu volop in de discussie. Deze week laat het Amerikaanse BlackRock van zich horen. Volgens de grootste fondsbeheerder ter wereld zal het Verenigd Koninkrijk minder hard groeien indien de Britse kiezers in juni besluiten om de EU te verlaten. Ook zullen de investeringen op het Britse eiland flink dalen. “Een Brexit brengt veel risico’s met zich mee, terwijl de voordelen marginaal zijn,” zo stelt vice-voorzitter van de raad van bestuur Philipp Hildebrand in een rapport voor cliënten. “Het VK kan te maken krijgen met hogere werkloosheid en een forse stijging van de inflatie indien het de EU verlaat.” Niet alleen de Britten zelf zullen de nadelige gevolgen ondervinden. Ook de financiële markten zullen flinke schokken te verwerken krijgen bij een Brexit. Daarentegen zou een besluit om in de EU te blijven veel vertrouwen creëren bij beleggers. In de aanloop naar het referendum zal de volatiliteit al flink toenemen, zo waarschuwt de fondsbeheerder.
Negatieve gevolgen
BlackRock noemt in het rapport een aantal negatieve gevolgen van een Brexit. Zo zal het Britse eiland minder makkelijk toegang krijgen tot de vrije markt. Ook bevindt de Britse munt zich in een “kwetsbare positie” bij een vertrek. De pond is in de afgelopen week al gedaald naar het laagste punt in bijna 7 jaar, nadat de Bank of England waarschuwde voor de onzekerheid rondom het Britse EU-lidmatschap. Deze daling zou pas het begin kunnen zijn van een grotere val. In het geval van een Brexit, zal de centrale bank waarschijnlijk de rente verlagen of obligaties opkopen. Het begrotingstekort kan ook toenemen, en vervolgens leiden tot een kredietverlaging, zo waarschuwt BlackRock in het rapport.
Voordelen Brexit
Zijn er dan geen voordelen voor de Britten? Nauwelijks, zo stelt de Amerikaanse vermogensbeheerder. Potentiële voordelen om zelf overeenkomsten te sluiten, zullen wellicht een illusie blijken: “De realpolitik van onderhandelingsovereenkomsten houdt in dat hoe groter je bent, hoe meer gewicht je in de schaal kunt leggen.”