Hoewel de aandelenmarkten ongestoord blijven doorstijgen, moeten we toch opletten voor de komende jaren. Zakenbank Blackstone waarschuwt beleggers en investeerders voor een ‘verloren decennium’. Hij vreest dat de bedrijfswinsten de komende jaren zullen terugvallen omdat centrale banken hun beleid gaan normaliseren van zodra dit mogelijk is.

Tony James, vicepresident van zakenbank Blackstone, komt met minder leuk nieuws. Nu ja, nieuws is het niet maar eerder zijn voorspelling voor de komende jaren. Hij vreest namelijk dat we ons bevinden in een ‘verloren decennium’. Met andere woorden, hij denkt dat aandelen de komende jaren niet meer gaan stijgen omdat bedrijven volledig gewaardeerd zullen zijn.

I think this could be a lost decade in terms of equity appreciation.

Het zou een herhaling zijn van eenzelfde scenario dat Japan heeft meegemaakt in de jaren 90 door economische stagnatie. Maar dan niet alleen voor Japan maar ook voor de Verenigde Staten, Europa, etc… Het gevaar schuilt er in dat de rentes van de centrale banken niet meer zullen dalen. In tegendeel, James verwacht dat het beleid gaat normaliseren de komende jaren.

Minder bedrijfswinsten

Hogere rentes hebben meestal een negatieve invloed op aandelen en bedrijfswinsten. Als bedrijven meer intresten moeten betalen op hun leningen, vreet dit uiteraard een deel van hun winst weg met als gevolg dat hun aandelen minder aantrekkelijk zullen zijn.

All of that will be economic headwinds for companies. So I think you can have disappointing long term earnings growth with multiples coming in a little bit, and I can see anemic equity returns over the next five to 10 years.

De huidige stijging op de beurzen, ondanks de coronacrisis, is te danken aan het beleid van de Federal Reserve. Beleggers en investeerders zijn op zoek naar winst en rendement en dankzij de grote ondersteuning van de centrale banken, blijven ze met goede moed investeren. Van zodra de Federal Reserve zijn kar keert, vreest James voor een averechts effect.

Bronnen: CNBC

Foto: anncapictures – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>