Dit jaar worden de meeste overheden geconfronteerd met een groot begrotingstekort. In de VS is de kans zelfs aanwezig dat dit het grootste jaarlijkse begrotingstekort ooit gaat worden. In de meeste andere Westerse landen is de situatie niet veel anders. En die stijgende schuldenbalans moet niet onderschat worden.

Voor de meeste landen is het op dit moment mogelijk om tegen een zeer lage rentevergoeding geld op te halen op de financiële markten. Dit heeft voor een deel te maken met het ruimhartige monetaire beleid van de centrale banken. Anderzijds heeft het ook te maken met het vertrouwen dat investeerders op dit moment hebben.

De schuldenpositie begint er zorgwekkend uit te zien

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Deutsche Bank, zijn de verwachtingen van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) in beeld gebracht. Volgens de economen van het IMF zal de gemiddelde schuldenpositie van een Westerse economie dit jaar stijgen tot 130% van het bruto binnenlands product. In het jaar 2019 lag dit percentage nog rond de 100%.

Mocht het niveau van 130% daadwerkelijk bereikt worden, dan zal dit het hoogste percentage zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. En dat is niet bepaald een mijlpaal om trots op te zijn. Hoelang houden de economieën het nog vol aan het schuldeninfuus?

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>