De rit op de markten is de afgelopen weken bijzonder wild. Er zijn bloedrode dagen, maar ook donkergroene dagen. Overwegend kleuren de markten uiteraard meer rood en zitten we in een neerwaartse spiraal. Wall Street veteraan Ed Yardeni verwacht pas een bodem van zodra de inflatie zijn piek heeft bereikt. En dat gaat afhangen van de Federal Reserve.

Beleggers en investeerders snakken naar een bodem op de aandelenmarkten. De verkoopgolf en de daling van de koersen blijft maar duren en dat lijkt ook niet meteen te gaan veranderen zolang de inflatie blijft stijgen. Volgens Wall Street veteraan Ed Yardeni zal het bedrukte sentiment niet snel plaats gaan maken voor optimisme zolang de inflatie niet stabliseert en piekt. Hij raadt aan om niet tegen de Federal Reserve in te gaan.

What changed dramatically this year is ‘don’t fight the Fed’ now means don’t fight the Fed when it’s fighting inflation.

Jarenlang betekende de leuze ‘don’t fight the Fed’ dat beleggers en investeerders maar best ‘long’ zaten in aandelen zolang het monetaire beleid soepel bleef. Maar nu heeft het een heel andere betekenis gezien de centrale bank de rentes aan het verhogen is en hun stimulus aan het afbouwen is. De vooruitzichten op korte termijn zijn niet zo gunstig.

Recessie

De centrale bank heeft de rentes vorige week met 75 basispunten verhoogd, de grootste toename sinds het jaar 1994. Maar daar stopt het niet, Fed-voorzitter Powell heeft gezegd dat er nog meer ‘rate hikes’ zullen komen om de inflatie te bestrijden. Dit houdt echter enkele risico’s in, namelijk een vertraging van de economische groei en nakende recessie.

De vrees voor een recessie neemt toe met de week. Mark Jolley, strateeg bij CCB International Securities, vermoedt dat een recessie deze keer ook de rijken hard zal raken. Volgens hem is de kans reëel dat we de grootste kapitaalvernietiging zullen zien sinds 1938.

Bronnen: Weizhen Tan – CNBC

Foto: Public Domain PicturesCC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>