De Bank of England verhoogt de rentetarieven in een poging om de stijgende prijzen te bestrijden. De beslissing komt wat onverwacht omdat de omicron-variant het Verenigd Koninkrijk overspoelt en de economie in het slop dreigt te brengen.

Het Monetary Policy Committee van de centrale bank zei op donderdag dat het de rente zou verhogen van het laagterecord van 0,1% tot 0,25%. Hiermee is de Bank of England de eerste grote centrale bank die deze stap zet.

De Britse consumentenprijzen zijn in november met 5,1% gestegen, het hoogste niveau in meer dan 10 jaar. Hierdoor loopt de economie het risico op stagflatie, een giftige mix van een zwakke economische groei en stijgende prijzen.

De Bank of England zei te verwachten dat de prijzen verder zullen stijgen. De centrale bank verwacht dat de inflatie gedurende de winterperiode rond de 5% zal blijven. Vervolgens zou deze in april een piek van ongeveer 6% bereiken. Energiekosten en loonstijgingen zullen en grote rol spelen bij de verdere verhoging van de inflatie.

ECB en Federal Reserve

De invloedrijkste centrale banken ter wereld hebben allemaal op de pandemie gereageerd met massale stimuleringsmaatregelen. Nu begint hun aanpak echter uiteen te lopen. De Amerikaanse Federal Reserve kondigde voor volgend jaar 3 renteverhogingen aan. De Europese Centrale Bank daarentegen verklaarde een soepel monetair beleid te blijven voeren.

De ECB heeft donderdag de rente ongewijzigd gelaten. Ze verlaagde wel de groeiprognose voor de eurozone in 2022. De centrale bank kondigde aan in maart 2022 te stoppen met het opkopen van activa in het kader van haar pandemische stimuleringsprogramma. De ECB zei echter wel dat het de opkoop van obligaties in het kader van een ander programma zou opvoeren. Uiteindelijk komt dit neer op een halvering van de geldhoeveelheid die de ECB in de economie pompt.

De Amerikaanse Federal Reserve kondigde woensdag aan dat het zijn stimuleringsprogramma sneller zal afronden dan oorspronkelijk gedacht. De bijgewerkte economische prognoses wezen hiernaast op meerdere renteverhogingen in 2022. Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, erkende dat het risico bestaat dat de inflatie uit het pandemietijdperk langer zal aanhouden dan aanvankelijk gedacht.

Bron: CNN
Foto: iStock