Boeing heeft aangekondigd schuld te bekennen aan samenzwering tot fraude tegenover de Amerikaanse overheid. Dit nadat het bedrijf een eerder gesloten overeenkomst met het Ministerie van Justitie schond in verband met de crashes van zijn 737 Max-vliegtuigen. Het betreft een ernstige stap in de nasleep van de tragische incidenten. Hiermee voorkomt het wel een rechtszaak.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Boeing:

Boeing: miljoenenboete en investering in veiligheid

Volgens de overeenkomst zal Boeing naar verwachting een boete van $487,2 miljoen betalen, waarvan de helft al is voldaan. Deze schikking omvat geen immuniteit voor individuele medewerkers van Boeing.

Het bedrijf zal ook $455 miljoen investeren in nalevings- en veiligheidsprogramma’s, onder toezicht van een onafhankelijke monitor. Deze maatregelen zijn bedoeld om de veiligheidsnormen binnen het bedrijf te versterken.

De veroordeling zou bovendien de kansen van Boeing kunnen beïnvloeden om Amerikaanse defensiecontracten binnen te halen, wat een cruciaal onderdeel is van zijn zakelijke activiteiten.

Kritiek op Boeing’s schikking groeit onder nabestaanden

Families van de slachtoffers reageren kritisch op de schikking, waarbij ze de overeenkomst als ontoereikend bestempelen. Ze hebben aangekondigd de rechtbank te zullen verzoeken om een openbare rechtszaak, waarin alle feiten rondom de zaak openbaar worden behandeld.

Deze ontwikkelingen werpen een schaduw over Boeing’s reputatie en financiële vooruitzichten, te midden van voortdurende juridische en financiële uitdagingen.

 

Bron: Financial Times
Foto: iStock