Paramount Pictures zal fuseren met Skydance, een onafhankelijke filmstudio, waardoor het nieuwe bedrijf een waarde van $28 miljard zal hebben. Hiermee wordt de betrokkenheid van de Redstone-familie bij Paramount na bijna een eeuw afgesloten. De deal omvat een investering van $8 miljard door Skydance, geleid door David Ellison.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Paramount, dat onlangs hoger sprong toen de overname gesprekken heropend werden:

Goede toekomst voor Paramount onder Skydance

De verkoop markeert het einde van een intensief acht maanden durend proces, waarin Shari Redstone gesprekken voerde met potentiële kopers zoals Apollo en Sony. Eerder had Redstone een deal met Skydance geblokkeerd, maar deze nieuwe overeenkomst wordt naar verwachting in de eerste helft van 2025 afgerond.

Shari Redstone, die Paramount leidde na het overlijden van haar vader in 2020, sprak haar vertrouwen uit in de toekomstige rol van Paramount onder Skydance. Ze benadrukte dat de transactie Paramount moet versterken in een tijd waarin streamingdiensten zoals Netflix uitdagingen bieden.

David Ellison, CEO van Skydance, verklaarde dankbaar te zijn voor het vertrouwen van Shari Redstone en haar familie. Hij benadrukte dat Paramount’s erfgoed en toekomstige potentieel cruciaal zijn voor de industrie.

Interesse van media-ondernemers na mislukte Skydance deal

De overeenkomst omvat ook een clausule waarin Paramount’s adviseurs 45 dagen hebben om andere biedingen te overwegen. Verschillende andere partijen, waaronder media-ondernemer Barry Diller en Edgar Bronfman Jr., hebben hun interesse getoond na het mislukken van eerdere onderhandelingen met Skydance.

Analisten, waaronder Gerry Cardinale van RedBird, zien de fusie als een belangrijk moment in de entertainmentindustrie. Ze wijzen op de strategische waarde van de samenwerking tussen Paramount en Skydance te midden van technologische veranderingen.

Bron: Financial Times
Foto: iStock