Het aandeel van vliegtuigproducent Boeing heeft de afgelopen week flink wat klappen gekregen door het ongeval van één van zijn 737 Max 8 toestellen in Ethiopië. Het bedrijf verloor 26,6 miljard dollar van zijn beurswaarde begin deze week, dat klinkt absurd veel maar in het totaalplaatje is dit slechts een peulenschil. De grafiek blijft sterke signalen vertonen.

Het ongeval van één van hun toestellen in Ethiopië heeft zware gevolgen voor de vliegtuigproducent wereldwijd. In de Verenigde Staten van Amerika heeft de Federal Aviation Administration beslist om alle type toestellen 737 Max 8 aan de grond te houden. Maar ook elders ter wereld mogen dit type vliegtuigen niet meer het luchtruim in uit vrees voor meer dodelijke ongevallen.

Meer dan 1.000 procent rendement

Deze week kreeg het aandeel klappen en verloor Boeing flink wat van zijn beurswaarde, maar dat valt te relativeren. Op onderstaande grafiek wordt veel duidelijk. Wie trouwens tien jaar geleden 1.000 dollar had geïnvesteerd in Boeing, zou nu op een berg van cash zitten, namelijk 14.000 dollar.

Dat is een rendement van meer dan 1.000 procent. In vergelijking met de S&P 500, is dit een monsterrendement want die steeg de afgelopen tien jaar met 270 procent. Hier zou je met je 1.000 dollar ‘slechts’ 3.700 dollar winst hebben gemaakt. De daling van de afgelopen week is dus slechts een ‘small bump in the road’. Daarenboven steeg het aandeel vrijdag weer met 1,51 procent.

Boeing heeft laten weten dat ze de productie van de 737 Max 8 niet zullen stopzetten maar wel een diepgaand onderzoek zullen doen naar mogelijke productiefouten. Analisten verwachten trouwens dat de Max 8 toestellen nog enkele maanden aan de grond zullen blijven staan totdat Boeing een geldige verklaring heeft voor het probleem, dat kan 3 tot 6 maanden duren.

Bronnen: CNBC

Foto: PublicDomainPictures