Beleggers hebben small cap aandelen in 2022 in een stevige bearmarkt gestort. De underperformance van de Russel 2000 ten opzichte van de S&P 500, maakt de large cap index volgens Bank of America kwetsbaarder voor verdere verliezen als de recessie risico’s toenemen.

De Russel 2000 heeft sinds het hoogtepunt in november tot nu bijna 30% van zijn waarde verloren. Deze index volgt small cap bedrijven. Deze bedrijven worden algemeen beschouwd als meer blootgesteld aan de economische groei en vertragingen dan large caps. De S&P 500 heeft sinds zijn hoogtepunt in januari zo’n 17% verloren.

Amerikaanse aandelenmarkten hebben het dit jaar zwaar te verduren gehad. Dit komt deels door de vrees van beleggers dat ‘s werelds grootste economie in een recessie zal belanden. De Federal Reserve zal de rente waarschijnlijk snel verhogen om de inflatie een halt toe te roepen. De economie, die volop aan het herstellen was, is in het eerste kwartaal van 2022 met 1,4% gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021.

Ingeprijsd

Small caps zijn tijdens recessies gemiddeld met 36% gedaald. Nu de Russel als bijna 30% lager staat dan het hoogste punt, hebben beleggers de kans op een recessie dus met bijna 80% ingeprijsd.

BofA stelt dat de S&P 500 tijdens een recessie gemiddeld zo’n 32% is gedaald. De index houdt dus rekening met een kans van 50% op een recessie.

Als de kans op een recessie verder toeneemt, zullen beide indexen waarschijnlijk verder dalen. Historische bewegingen suggereren wel dat er een groter neerwaarts risicopotentieel is voor grote dan kleine aandelen, besluit Jill Carey Hall van BofA.

Bron: Markets Insider
Foto: iStock