We zijn inmiddels in de maand mei aangekomen. De ervaren beleggers onder ons die weten dat op de beursvloer een bekend gezegd luidt “Sell in May and Go Away”. Historisch gezien is de beursperiode mei tot oktober de slechtste periode voor de aandelenmarkten van het jaar. Wat dat betreft zou de huidige beurszwakte dus nog een tijdje kunnen aanhouden.

Al dagenlang staan de wereldwijde aandelenmarkten onder druk. Tijdens de handelssessie van gisteren liep het verlies in korte tijd ook stevig op. Overigens is de koerszwakte niet alleen terug te zien op de aandelenmarkten. Ook de cryptomarkt heeft tijdens de voorbijgaande handelsdagen zware klappen moeten incasseren. Diverse analisten spreken zelfs al over het knappen van een zeepbel.

De beren zijn nog niet verslagen

Als we ons richten op de aandelenmarkten, dan zou geconcludeerd kunnen worden dat er nog geen hulp van de stieren onderweg hoeft te zijn. Historisch gezien heeft de S&P 500 index het lastig in de periode van mei tot oktober. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Isabelnet, is zelfs te zien dat dit de slechtste beursperiode van het jaar is. Het gemiddelde rendement tijdens deze periode bedraagt ongeveer 1,5% (sinds het jaar 1950 gerekend).

Uiteraard hoeft het verleden zich niet te gaan herhalen. Tijdens de voorbijgaande jaren wisten de beurzen immers ook vaak genoeg wel in waarde te stijgen tijdens de beursperiode mei tot oktober. Wat dit onderzoek wel duidelijk maakt is dat de beren nog steeds in het voordeel zijn. En wat dat betreft hoeft de huidige beursdaling dus nog niet ten einde te zijn.