De bankensector op Wall Street wist gisteren de verwachtingen van analisten te overtreffen. Maar er waren ook waarschuwingen voor de nabije toekomst. Bank of America CEO Brian Moynihan verwacht namelijk een milde recessie van de Amerikaanse economie. De bank bereidt zich ook voor op een ‘worst case scenario’.

De grote zakenbanken publiceerden gisteren hun kwartaalrapporten voor Q4 van vorig jaar. En al bij al waren de resultaten behoorlijk positief, ze wisten namelijk de verwachtingen van de analisten te overtreffen. Toch reageerden de markten niet bijzonder enthousiast, eerder lichtjes positief. Dat komt door de vooruitzichten die sommige zakenbanken meedeelden.

Brian Moynihan, CEO van BofA, zei gisteren na de publicatie van het kwartaalrapport dat ze een milde recessie verwachten dit jaar. Dat is dan ook hun ‘baseline scenario’ voor 2023. Maar om zeker te zijn, bereiden ze zich ook voor op een recessie die veel dieper zal snijden in de Amerikaanse economie. Een uitspraak die de markten een beetje deed schrikken.

Our baseline scenario contemplates a mild recession. … But we also add to that a downside scenario, and what this results in is 95% of our reserve methodology is weighted toward a recessionary environment in 2023.

‘Worst case’

In hun pessimistisch scenario zien ze de werkloosheid stijgen naar 5,5 procent begin dit jaar en zal boven de 5 procent blijven tot eind 2024, aldus Moynihan. Het statement van de CEO komt overeen met die van de JPMorgan Chase, wiens analisten ook verwachten dat de Amerikaanse economie in een milde recessie zal belanden met een kans op iets erger.

Bank of America wist de verwachtingen van analisten te overtreffen. Hoewel de bank zei dat de netto kredietafschrijvingen nog steeds onder het niveau van vóór de coronapandemie liggen, zijn de uitstaande saldi op creditcards jaar op jaar met 14 procent gestegen.

Bronnen: Jesse Pound – CNBC

Foto: TaxRebateFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>