De nieuwe Britse premier Boris Johnson is een voorstander van een ‘no-deal brexit’ en hij lijkt zijn slag thuis te halen door het parlement op te schorten tot 14 oktober. Op 31 oktober vindt de uittreding uit de Europese Unie plaats en dat maakt het voor parlementsleden haast onmogelijk om nog een deal in elkaar te boksen gezien de tijdsnood waarin ze zullen verkeren.

Het is Boris Johnson gelukt, het parlement wordt tijdelijk opgeschort tot 14 oktober en dwarsboomt hiermee de plannen van de oppositie om een wetsvoorstel in te dienen die een uittreding uit de Europese Unie zonder akkoord verhindert. Op 31 oktober vindt de brexit plaats wat zou betekenen dat er slechts 15 dagen overblijven voor de oppositie om dergelijk voorstel op poten te zetten.

No-deal brexit

Johnson hoopt op deze manier dat een brexit zonder deal mogelijk wordt. Zijn strategie wordt door de oppositie bestempeld als ‘ondemocratisch’ en zal alles in het werk stellen om een alternatief parlement op te richten de komende weken zodat er alsnog een oplossing gevonden kan worden.

Jeremy Corbyn, leider van de grootste oppositiepartij Labour, heeft voorgesteld om een motie van wantrouwen in te dienen en tijdelijk premier te worden zodat er verder gewerkt kan worden aan een overeenkomst met de Europese Unie. Dat voorstel werd echter afgeschoten door andere partijen.

De actie van Johnson is niet zonder gevolgen op de financiële markten. Het Britse pond ging met één procent omlaag tegenover de euro en de dollar. Het pond noteert momenteel bijzonder laag en ging slechts in 1985 nog lager dan het huidige niveau. Als het Verenigd Koninkrijk effectief uit de Europese Unie treedt zonder akkoord, dan kan het Britse pond nog een flink pak lager gaan.

Bronnen: HLN

Foto: Stux – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>