Het Verenigd Koninkrijk heeft tot 31 oktober om akkoord te vinden met de Europese Unie wil het een no-deal brexit vermijden. Maar hoe langer het duurt, hoe meer een no-deal brexit realiteit zal worden. Huidig Brits premier Boris Johnson zijn laatste voorstel heeft weinig succes om te slagen volgens strategen omdat de Ierse backstop niet wordt aangepakt.

De brexit, het blijft de Europese Unie in zijn greep houden. Er lijkt overigens ook geen einde aan te komen, de deadline voor de uittreding uit de Europese Unie is nu al enkele keren opgeschoven geweest en men verwacht dat het deze keer niet anders zal zijn. Huidig premier Boris Johnson heeft nog minder steun van het Britse parlement dan zijn voorgang Theresa May.

De nieuwe deadline is 31 oktober. Johnson zijn meest recente voorstel om een akkoord te vinden met de Europese Unie, heeft volgens strategen weinig kans op slagen. Dat komt omdat het voorstel de Ierse backstop niet goed aanpakt. En dat is net één van de grootste struikelblokken voor de Europese Unie om mee in te stemmen.

Ierse backstop

Volgens Boris Johnson zijn voorstel zullen er geen douaneposten op de grens komen tussen Ierland en Noord-Ierland maar op andere locaties meer landinwaarts. Volgens David Roche, strateeg en president bij Independent Strategy, maakt dat net helemaal geen verschil

He wouldn’t put customs posts at the border but he would put customs clearance areas close to the border — what’s the difference? . If you start putting customs posts on the border in Ireland, you’d have divided Ireland. And that’s a great big no-no for the EU and therefore, not going to happen.

De Europese Unie wil ten stelligste vermijden dat het Verenigd Koninkrijk de unie verlaat zonder akkoord, maar Johnson denkt daar anders over. Hij speelt het hard en dreigt al enkele weken om te opteren voor een no-deal brexit. Het worden in ieder geval spannende weken.

Beleggers vinden het alleszins lang genoeg duren en zijn hun geduld aan het verliezen. De onzekerheid en de twijfels spelen parten op de Europese aandelenmarkten, vooral in combinatie met de waarschuwingen over een mogelijke groeivertraging van de EU.

Bronnen: CNBC

Foto: Dunk – Flickr – CC BY 2.0