De Britten liggen nog steeds op koers om aan het einde van de maand zonder deal de Europese Unie te verlaten. En dat is niet alleen een doemscenario voor de Britten, maar ook voor de Europeanen. De Europese economie begint namelijk ook steeds meer te lijden onder de naderende Brexit.

Al maandenlang hangt de Brexit als een hoofdpijndossier boven de financiële markten. Boris Johnson wist het afgelopen weekend niet voor elkaar te krijgen om onderhandelingen met Brussel af te dwingen. De Europese hoofdonderhandelaar Michael Barnier liet weten dat er te weinig aanknopingspunten in het nieuwe Britse voorstel stonden om over te discussiëren. Inmiddels tikt de klok steeds verder door.

No-deal Brexit heeft ook grote gevolgen voor de Eurozone

Uit de meest recente dienstencijfers blijkt dat de Britse economie op dit moment in de hoek zit waar de hardste klappen vallen. Zo dook het Britse diensten PMI-cijfer afgelopen maand onverwachts onder de 50-lijn. En een notering onder de 50 duidt op krimp.

Maar, niet alleen de Britse economie heeft het op dit moment lastig. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat de Europese economie het ook niet gemakkelijk heeft. Het eurozone diensten PMI-cijfer noteert op dit moment nog maar net boven de 50-lijn. En bij een eventuele no-deal Brexit kan ook de eurozone spoedig in krimpterrein terecht komen.